زیباترین کتابخانه های جهان را ببینید
در سرتاسر جهان کتابخانههای بسیار زیبایی وجود دارند که برای درک زیبایی آنها روزها وقت لازم است. به این ترتیب علم و هنر ترکیبی است که در کتابخانههای زیبای جهان با یکدیگر ادغام شده است. جیل هارنس در طول سفرهای مختلفی که به کشورهای مختلف داشته زیباترین کتابخانههای جهان را لیست کرده است
۱- کتابخانه Trinity College، ایرلند
در کنار زیباییهایی که کتابخانه Trinity College دارد طاقها و ساختار چوبی نیز زیبایی خاصی به آن بخشیده و کتابخانه مذکور بزرگترین کتابخانه موجود در ایرلند است. این کتابخانه در حال حاضر به عنوان مرکز کپی رایت ایرلند مورد استفاده قرار میگیرد و تمام کتابها و مجلات جدید برای حفظ قانون کپی رایت به این محل ارسال میشوند. نسخه اصلی کتاب Book of Kells نیز در این کتابخانه قرار گرفته است که نسخه خطی این کتاب حدود ۸۰۰ سال پیش توسط راهبان Celtic نوشته شده است.
۲- کتابخانه مرکزی Bristol، انگلستان
این کتابخانه در سال ۱۹۰۶ تاسیس شده و به دلیل سبک معماری و ساختار خود بسیار منحصر به فرد است. بخش خارجی این بنا به سبک Tudor Revival و Modern Movement ساخته شده است که امکان هماهنگی با سبک Abbey Gatehouse را میدهد. این ساختمان ساختار شیبداری دارد و به همین دلیل بخش جلویی آن دو طبقه و بخش پشتی آن ۵ طبقه است و البته شاهد دو طبقه زیرزمین نیز در این بنا هستیم. طراحی داخلی این ساختمان کلاسیک است و طاقهای زیادی در آن دیده میشود. کفپوش این کتابخانه از سنگ مرمر پوشیده شده و سالن ورودی نیز توسط موزاییک شیشهای فیروزهای رنگ تزیین شده است.
۳- کتابخانه Codrington، انگلستان
کتابخانه Codrington که مربوط به دانشگاه آکسفورد است در سال ۱۷۵۱ به بهره برداری رسیده و از آن زمان تاکنون توسط عالمان مورد استفاده قرار گرفته است. در اواخر سال ۱۹۹۰ این کتابخانه تغییرات گستردهای را به خود دید تا محافظت بهتری از کتابها صورت بگیرد و افراد نیز بتوانند هرچه سادهتر از آنها استفاده کنند. در این دوره سیمکشیهای بهتری در این مکان صورت گرفتو این کتابخانه از سیستم الکتریکی بهتری برخوردار شد.
۴- کتابخانه ملی فرانسه
کتابخانه ملی فرانسه یا Bibiliotheque Nationale de Franceتاکنون بسیار زیاد گسترش یافته و این بنا نسبتا جدید است و در سال ۱۹۸۸ به شکل کنونی خود در آمده است. این ساختمان که در خیابان Rue de Richelieu ساخته شده است همچنان مورد استفاده قرار میگیرد و البته همچنان زرق و برق خود را حفظ کرده است. این بنا ابتدا در سال ۱۸۶۸ ساخته شده و در سال ۱۸۹۶ نیز به عنوان بزرگترین مخرن کتاب در جهان شناخته میشد اما مدتی بعد این رکورد از آن گرفته شد.
۵- The Library of El Escorial، اسپانیا
این کتابخانه در بخش سلطنتی شهر San Lorenzo de El Escorial قرار گرفته و محل اقامت پادشاه اسپانیا بوده است. فیلیپس دوم مسئول ایجاد این کتابخانه و افزودن چندین نسخه اصلی کتاب به آن بود. طاق سقفی این ساختمان بسیار زیباست و نقاشیهای بسیار خوش رنگی نیز روی آن کشیده شده است. این نقاشیها هر یک نماینده هفت هنر فصاحت و بلاغت، گویش، موسیقی، دستور زبان، حساب، هندسه و نجوم هستند و این روزها کتابخانه مذکور در مرکز میراث جهانی نیز ثبت شده و حدود ۴۰ هزار کتاب باارزش در آن قرار گرفته است.
۶- کتابخانه Bibliotecaa Geral، دانشگاه کوئیمبرا، پرتغال
این کتابخانه عمومی که در دانشگاه کوئیمبرا قرار گرفته از دو ساختمان تشکیل شده که ساختمان جدید آن در سال ۱۹۶۲ و کتابخانه Joanina در سال ۱۷۲۵ ساخته شده است. کتابخانه Joanina توسط Baroque decor تزیین شده است.
۷- Handelingenkamer، هلند
در کتابخانه پارلمان هلند تمام جلسات و بحثهای پارلمانی صورت میگیرد؛ به این دلیل که این ساختمان پیش از سیستمهای روشنایی ساخته شده، محافظت از کتابها به شکل بهتری صورت میگرفت. گنبدهای این کتابخانه از شیشههای بسیار بزرگی ساخته شدهاند که اجازه میدهد نور کافی و بیشتری وارد ساختمان شود و کمتر نیاز به شمع و چراغهای گازی باشد.
۸- کتابخانه دانشگاه فناوری Delft، هلند
این کتابخانه که به سبک معماری مدرن ساخته شده چهره جذابی دارد و طراحی کلاسیک آن نیز باعث شده که بسیار زیبا باشد. شاید بتوان گفت کتابخانه دانشگاه فناوری Delft یک استثنا است و نورگیر این ساختمان که در سقف آن قرار گرفته ساختاری فولادی دارد و سقف این ساختمان نیز توسط چمنهای سازگار با محیط زیست پوشانده شده و تمام این ویژگیها از کتابخانه مذکور یک اثر مدرن میسازند.
9- کتابخانه Abbey در خیابان Gallen، سوئیس
این ساختمان قدیمیترین کتابخانه در سوئیس نیست اما یکی از قدیمیترین و مهمترین کتابخانهها در جهان به حساب میآید و حدود ۱۶۰ هزار کتاب با ارزش در آن قرار دارد و زمان تاسیس این کتابخانه قرن هشتم میلادی است. این کتابخانه عجیب و غریب در اغلب مواقع به عنوان بهترین کتابخانه در جهان شناخته میشود و البته Abbey به عنوان میراث جهانی نیز ثبت شده است.
۱۰- کتابخانه Admont Abbey، اتریش
کتابخانه Admont Abbey در سال ۱۷۷۶ ساخته شده و این ساختمان بزرگترین کتابخانه صومعهای جهان است و سقف آن نقاشی شده است و البته این نقاشیها نیز نشان دهنده مراحل دانش بشری و وحی الهی هستند. طراحی داخلی این کتابخانه نشان دهنده آرمان و ارزشهای الهی است.
۱۱- کتابخانه Melk Monastery، اتریش
سبک Baroque در طراحی کتابخانه صومعهای Melk Monastery مورد الهام بوده است و این بنا در سال ۱۷۳۶ تکمیل شده و طراحی آن نیز توسط Jakob Prandtauer صورت گرفته است. این کتابخانه میزبان مجموعهای مشهور از نسخههای خطی موسیقی است و در این مکان شاهد نقاشیهای خیره کنندهای هستیم که توسط Paul Troger کشیده شدهاند.
۱۲- کتابخانه ملی اتریش، اتریش
بزرگترین کتابخانه اتریش در Hofburg Palace اتریش قرار گرفته است و در این کتابخانه بیش از ۷.۴ میلیون مجموعه قرار دارد. ساختمان این کتابخانه در سال ۱۷۲۳ ساخته شده است. مجسمههای این مجموعه توسط Lorenzo Mattielli و Peter Strudel ساخته شدهاند و نقاشیهای آن نیز توسط Daniel Gran کشیده شدهاند.
۱۳- کتابخانه Wiblingen Monastrery، آلمان
این کتابخانه در سال ۱۷۴۴ ساخته شده و پس از کتابخانه ملی اتریش به سبک Baroque ساخته شده است اما در واقع شاید بتوان گفت در این کتابخانه شاهد تقلیدی ضعیف از نسخه اصلی هستیم. در بخش بیرونی این کتابخانه یک کتیبه قرار گرفته که متن نوشته شده بر روی آن معنای "در این بخش گنجینه تمام دانش و عمل قرار گرفته است" را دارد.
14- کتابخانه Strahov Monastrey، جمهوری چک
این کتابخانه قابل توجه، بیش از ۲۰۰ هزار مجموعه باارزش را درون خود قرار داده که از آن جمله میتوان به تمام نسخههای چاپ شده تا پایان قرن هجدهم هجری اشاره کرد. ظاهر این کتابخانه نیز بسیار جالب است و ویژگیهای بسیار خاصی نیز دارد. برای مثال درون این کتابخانه دو راهرو مخفی وجود دارد که تنها زمانی امکان ورود به آنها وجود دارد که از طریق کتابهای جعلی موجود برای باز کردنشان وارد عمل شوید.
۱۵- کتابخانه Clementinum National، جمهوری چک
این کتابخانه ملی از چندین ساختمان تشکیل شده است که یکی از آنها نیز کلیسایی کوچک است که در قرن یازدهم میلادی ساخته شده و مربوط به Saint Clement است که نام این کتابخانه نیز از آن گرفته شده است. این کتابخانه ملی در سال ۱۷۸۱ تاسیس شده و به سبک Baroque ساخته شده است و از سال ۱۷۸۲ به عنوان کتابخانه کپی رایت مورد استفاده قرار گرفته است. این کتابخانه میزبانی از نمونههای تاریخی ادبیات چک را نیز برعهده گرفته است و برخی از آنها نیز مربوط به Tycho Brahe میشود و در این مکان شاهد برخی از آثار شخصی Mozart نیز هستیم.
۱۶- اتاق مطالعه سلطنتی پرتغالی، برزیل
فعالیت کابینه پرتغال در ریو دو ژانیرو Portugues de Leitura بیشتر از هر جای دیگر خارج از پرتغال است. در این مجموعه تعدادی از کتابهای نادر نگهداری میشود و این بنا در سال ۱۸۸۷ تکمیل شده است و ساختار طراحی آن نیز به سبک Gothic-renaissance است که این سبک در زمان استعمار پرتغالیها محبوب بوده. داخل این کتابخانه لوسترهای خیره کنندهای دارد و یک نورگیر آهنی پر زرق و برق نیز در سقف این مجموعه قرار گرفته است که اولین نمونه در این کشور است.
۱۷- کتابخانه ملی برزیل
یکی دیگر از کتابخانههای جالب در ریو دو ژانیرو، کتابخانه ملی این کشور است که در سال ۱۸۱۰ ساخته شده که به عنوان بزرگترین کتابخانه در آمریکا لاتین و هفتمین کتابخانه بزرگ در جهان شناخته میشود. از سال ۱۹۰۷ نیز ناشران یک نمونه از کتابهای خود را به این موزه ارسال میکنند و این کار باعث شده است که حدود ۹ میلیون کتاب در این مجموعه جمع آوری شود. در این بین برخی کتابهای نادر و مجموعهای از ۲۱۵۰۰ عکس که پیش از سال ۱۸۹۰گرفته شدهاند نیز به چشم میخورد.
۱۸- کتابخانه ملی شیلی
از ویژگیهای بارز کتابخانه شیلی میتوان به شباهت سبک طراحی آن به کتابخانه ملی برزیل اشاره کرد. این بنای زیبا در سال ۱۹۱۳طراحی شده و در سال ۱۹۲۵ نیز تکمیل شده است و سبک طراحی آن نیز نئوکلاسیک است که برای بزرگداشت سدمین سالگرد شیلی ساخته شده است. این ساختمان در کنار ظاهر زیبای خود به عنوان دفتر مرکزی آرشیو ملی این کشور نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
۱۹- کتابخانه صومعه سانفرانسیسکو، پرو
این کتابخانه در Lima از سانفرانسوسکو قرار گرفته است که یکی از قدیمیترین و زیباترین کتابخانهها در قاره خود به حساب میآید. این صومعه در سال ۱۶۷۲ تکمیل شد، بهبود و بازسازی آن نیز تا سال ۱۷۲۹ طول کشید. حدود ۲۵۰۰۰ کتاب باارزش و نادر در این مکان وجود دارد که در آن کتابهای گستردهای از قرن پانزدهم تا هجدهم محافظت میشود.
۲۰- خانه ادبیات پرو، پرو
اگر فکر میکنید که معماری این ساختمان کمی آشناست به این دلیل است که معماری آن همان چیزی است که در حوالی سال ۱۹۰۰ در ساخت ایستگاههای قطار مورد استفاده قرار میگرفت و به همین دلیل خانه ادبیات پرو شباهت زیادی به ایستگاه قطار دارد. این کتابخانه تلاش دارد تا شهروندان را به مطالعه بیشتر کتاب دعوت کند و در مقابل از هنرمندان و نویسندگان کشور نیز حمایت میکند. در حال حاضر حدود ۲۰ هزار اثر باارزش در این مجموعه قرار گرفته است که اغلب آنها توسط بومیان پرو نوشته شده است.
۲۱- کتابخانه ملی لیما، پرو
کتابخانه ملی پرو یک کتابخانه عمومی است که در سال ۱۹۴۰ تکمیل شده و در سال ۱۹۷۴ نیز شاهد برخی بهبودها در آن بودیم. این بنا یک مکان تاریخی از سوی موسسه فرهنگی این کشور اعلام شده است. سنگهای مرمری که در کف و پلههای این مجموعه مورد استفاده قرار گرفتهاند ظاهر بسیار زیبایی را به آن دادهاند. درون این ساختمان مجسمههایی از موسسان آن وجود دارد و سقف آن نیز بسیار زیباست.
۲۲- کتابخانه ملی، کاستاریکا
این کتابخانه که ساختاری شیشهای و بتنی دارد بسیار جالب است و بخش زیادی از دیوارهای آن از شیشه ساخته شدهاند. کتابخانه ملی کاستاریکا بسیار قابل توجه است و با وجود اینکه بیش از ۴۰ سال از زمان ساخت آن گذشته اما همچنان یک بنای مدرن به نظر میرسد. متاسفانه این ساختمان در مکانی لزلزه خیز قرار گرفته و این موضوع باعث شده است که در طول سال گذشته شاهد برخی تعطیلیها در آن باشیم.
۲۳- کتابخانه Virgilio Barco، کلمبیا
اگر شما یکی از طرفداران سبک طراحی مدرن هستید بدون شک کتابخانه کلمبیا را که در دهه قبل یا پیشتر از آن ساخته شده است دوست خواهید داشت. این ساختمان توسط یک معمار مشهور با نام Rogelio Salmona طراحی و در سال ۲۰۰۱ نیز تکمیل شده است. از ویژگیهای بارز این کتابخانه میتوان به آجر قرمز دیوارها، استخرهای آبی رنگ و چمنهای سبز اشاره کرد. در طراحی این کتابخانه سعی شده تا چندین رنگ با یکدیگر تلفیق شوند.
۲۴- کتابخانه پارک اسپانیایی، کلمبیا
کتابخانه پارک اسپانیایی در کلمبیا تقریبا خارج از شهر و در کنار محله فقیر نشین ساخته شده است. سه ساختار تخته سنگ مانند ساختمان این کتابخانه را تشکل دادهاند که باعث میشود ساختمان کتابخانه متفاوتتر از خانههای کناری به نظر برسد. معمار این بنا در طراحی آن توجه ویژهای به پنجرهها داشته و آنها شکل و شمایل عجیبی دارند و هدف وی از انجام چنین کاری تمرکز بیشتر بر روی جامعه فقیر و ساخت زندگی بهتر برای آنها بوده است و وی در این خصوص میگوید:
ما میخواستیم ذهن مردم را به سمت جامعه فقیر ببریم و از شرایط خودشان دور کنیم.
۲۵- کتابخانه EPM، کلمبیا
ساختمان کتابخانه EPM شبیه به یک اهرم وارونه ساخته شده است. این بنا در سال ۲۰۰۵ تکمیل شد و یک شاهکار خاص معماری به حساب میآید. از قابلیتهای منحصر به فرد این ساختمان میتوان به ستونهای سفید رنگی اشاره کرد که همانند یک جنگل در مقابل این کتابخانه قرار گرفتهاند. طراحی داخل این ساختمان ۱۰۷ هزار متر مربعی نیز بسیار زیباست و ساختار زاویهدار دیوار کناری نیز دوست داشتنی است.
۲۶- کتابخانه عمومی Villanueva، کلمبیا
شاید بتوان گفت مشهورترین کتابخانه در بین کتابخانههای جدید کلمبیا، Villanueva است. ساختمان این مجموعه عادی نیست ۹ از مصالح مورد استفاده بومیها ساخته شده اما در نوع خود کاملا متفاوت است. در ساخت این بنا، سنگهای مورد نیاز از رودخانه اطراف جمع آوری شده است و چوبهای مورد نیاز نیز از جنگلهای آن منطقه به دست آمدهاند و از افراد آموزش دیده محلی نیز برای ساخت این مجموعه استفاده شده است. طراحی این بنا نیز حاصل کار چهار دانشجویی است که در دانشگاه آن منطقه تحصیل میکردند و البته در طراحی آن به تهویه طبیعی هوا توجه داشتهاند و تلاش کردهاند تا فضای داخلی ساختمان دمایی مناسب داشته باشد. اما تمام این تلاشهایی که در تمام آنها قناعت دیده میشد باعث شده است که افراد این منطقه نیز بتوانند به منابع علمی مورد نیاز خود دست یابند.
۲۷- کتابخانه مرکزی ونکوور، کانادا
بسیاری از بناهای مدرن در سبک و سیاق تاریخی ساخته میشوند اما در برخی از این نوع طراحیها بر روی خرابه به جا مانده از آن اثر تاریخی تمرکز میشود و کتابخانه مرکزی ونکوور نیز یکی از آنها است و در طراحی آن از آمفی تئاتر تاریخی رم الگو برداری شده است. این ساختمان بزرگ تنها یک کتابخانه نیست و درون آن میتوانید خرده فروشی، رستوران، پارکینگ، مرکز اداری و یک پارک در پشت بام آن مشاهده کنید.
۲۸- کتابخانه پارلمان، کانادا
کتابخانه پارلمان بخشی در ساختمان اصلی مجلس است که در سال ۱۸۷۶ ساخته شده است. ساخت این بنا حدود ۱۰ سال طول کشید و در ابتدا سازندگان آن نمیدانستند که چگونه باید ستونهای بیرونی را همانند نقشه اصلی بسازند. برای حل این مشکل نیز کمپانی مهندسی Tomas Fairbairn در انگلستان ستونهای پیش ساختهای را طراحی کرد که در واقع راه حل این مشکل بودند. حاصل این کار نیز ساختمانی بود که سقف آن با بسیاری از بناهای شمال آمریکا متفاوت بود. این ساختمان در حال حاضر تبدیل به یک نماد شده است و در دلار ده دلاری کانادا نیز میتوان آن را مشاهده کرد.
۲۹- کتابخانه کنگره، آمریکا
کتابخانه کنگره آمریکا به عنوان بزرگترین کتابخانه در جهان از لحاظ طاقچه و کتابها شناخته میشود و در میان چندین ساختمان، قدیمیترینشان ساختمان Thomas Jefferson است. شاید بتوان گفت در مجموعه این کتابخانه نیز ساختمان مذکور زیباترین ساختار را دارد و ساخت آن در سال ۱۸۹۷ به پایان رسیده است. این کتابخانه ساختاری نئوکلاسیک دارد که از ویژگیهای آن میتوان به پیچیدگی بخش داخلی ساختمان اشاره کرد. در این ساختمان شاهد نقاشیها و مجسمههایی هستیم که توسط هنرمندان آموزش دیده آمریکا ساخته شدهاند و نکته جالب در این ساختمان این است که توجه ویژهای نیز بر روی طراحی خارجی آن صورت گرفته بود و ظاهر خارجی آن کمی متفاوتتر از شرایط فعلی آن بود و در این بخش شاهد برخی طلا کاریها نیز بودیم و البته این موضوع نیز انتقادات زیادی را به خود جلب کرد. اکنون این ساختمان گنبدی از جنس مس دارد.
۳۰- کتابخانه Stephen A. Schwarzman، آمریکا
ممکن است که شما بتوانید نقطه عطف بناهای تاریخی را تشخیص دهید. برای تشخیص بهتر این موضوع شاید بد نباشد که سفری به کتابخانه عمومی نیویورک داشته باشید. در حیاط این مجموعه دو شیر بزرگ و زیبا قرار گرفته است که به عنوان Lord Astor و Lady Lenox شناخته میشوند. فضای داخلی این ساختمان را قفسههای چوبی تشکیل دادهاند و در سقف این مجموعه نیز شاهد چوبهایی با تزیینات زیبا هستیم و لوسترهایی نیز از سقف آن آویزان شدهاند که بر زیبایی کتابخانه میافزایند و تمام این ویژگیای باعث میشود که کتابخانه عمومی نیویورک حس و حالی قدیمی داشته باشد. این بنا در سال ۱۹۱۱ تکمیل شده است و یکی از مزیتهای برجسته این کتابخانه در زمان تاسیسش وجود ۱۲۰ کیلومتر قفسه (در مجموع) بوده است که عدد بسیار بزرگی است. مجموعههای بسیاری در این کتابخانه وجود دارد و تلاش میشود تا همچنان این مجموعه غنیتر گردد. البته برای بزرگ کردن ساختمان این مجموعه یک زیرزمین نیز برای آن ساخته شده که تقریبا زیر پارک Bryant قرار گرفته است.
۳۱- کتابخانه Frederick Ferris Thompson Merial در دانشگاه Vassar، آمریکا
ساختار Gothic در سه بال و برج این کتابخانه به خوبی دیده میشود. درون این کتابخانه زیبا چندین میلیون کتاب قرار دارد و ۷۵۰۰ نشریه دورهای نیز در این بنا نگهداری میشود. در کنار این موارد حجم زیادی از میکروفیلم و میکروفیش نیز در این مکان قرار دارند. با وجود اینکه برج این ساختمان بسیار زیباست اما توجه بسیاری از بازدیدکنندگان به پنجرهای در بخش غربی ساختمان جلب میشود که در واقع نقاشیای است که Elena Cornaro Piscopia را نشان میدهد و این همان زنی است که برای اولین بار مدرک دکتری را در اروپا به دست آورد و تحصیلات وی نیز در دانشگاه Padua صورت گرفته بود. منبع: mentalfloss
- ۹۷/۰۳/۰۵